sobota, 4 grudnia 2021

Torcik makowy z masą kajmakową

     Świąteczne ciasto makowe na wzór torcika. Bez dodatku mąki, jedynie z bułką tartą i kaszką manną. Przekładane masą maślano-kajmakową. Pyszne, jak dla mnie - obowiązkowe na Święta :)


makowe ciasto:

200 g zmielonego suchego maku

250 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 zaokrąglone łyżki kaszki manny błyskawicznej
2 zaokrąglone łyżki bułki tartej
3/4 szklanki cukru

Mleko z cukrem zagotować, wsypać suchy, zmielony mak, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minutę, zdjąć z palnika, odstawić do całkowitego wystudzenia.. Dodać kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia i bułkę tartą, krótko zmiksować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok 45 minut. Ostudzić. Przekroić na 2 blaty.

masa kajmakowa:
150 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej

Masło wyłożyć do miski, cały czas miksując dokładać po 1 łyżce masy kajmakowej aż do całkowitego wykorzystania składników. Podzielić na dwie części, przekładać ciasto makowe. Wierzch można posypać cukrową posypką.

1 komentarz: