poniedziałek, 6 grudnia 2021

Łosoś a la Wellington

     Bardzo smaczny, podany w eleganckiej formie pieczony łosoś.  Zrobiony trochę na wzór polędwicy Wellington. Łosoś owinięty jest w warstwę pieczarek i ciasta francuskiego. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Idealny na świąteczny stół i na domowe przyjęcia. Bardzo polecam!


ok. 300 g łososia (najlepiej część o równym, prostokątnym kształcie)

300 g pieczarek

sól

pieprz

2-3 łyżki oleju

1 płaska łyżka bułki tartej

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 żółtko

1/2 łyżeczki czarnuszki

1/2 łyżeczki siemienia lnianego

Łososia posolić, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Wyjąć, lekko ostudzić. Zdjąć skórę.

Pieczarki  zetrzeć na dużych oczkach tarki, wyłożyć na podlaną olejem patelnię, usmażyć tak by odparował płyn. Dodać sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszać. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć połowę pieczarek, rozłożyć na wielkość łososia, ułożyć na nich rybę, przykryć pozostałymi grzybami. Szczelnie zawinąć w ciasto francuskie, podwijając końcówki pod spód (nadmiar można odciąć).

Odwrócić łączeniem do spodu, posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem, posypać czarnuszką i siemieniem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz