poniedziałek, 13 grudnia 2021

Drożdżowa choinka z makiem

     Strucla makowa w innym wydaniu. Tym razem pokrojona przed upieczeniem i uformowana na kształt choinki. Bardzo dobra, pięknie wyrasta i co najważniejsze - długo utrzymuje wilgotność. Można ją dowolnie "ubrać" malując np. kolorowym lukrem i posypując dowolną cukrową posypką lub suszonymi owocami. Dzielić można ją odrywając kolejne bułeczki lub po prostu krojąc ją na kawałki.


masa makowa:

200 g mielonego suchego maku

150 g cukru

250 ml mleka

garść rodzynek

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej


Mleko wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mielony suchy mak, wymieszać, gotować ok. 1 minuty. Wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.


ciasto:

15 g świeżych drożdży

80 g cukru

150 ml mleka 

1 duże jajko

50 g roztopionego masła

450 g mąki pszennej


Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe ale nie gorące mleko i roztopione masło, wymieszać. Dodać całe jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na ok. pół godziny.

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką dużą deskę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x30 cm. 

Na całą powierzchnię wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon. Pokroić na 15 równych plastrów. Ułożyć przecięciem do góry jedna obok drugiej na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując kształt choinki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40  minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać posypką cukrową, można tez ozdobić świeżą żurawiną.

lukier:

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki wody

Do cukru wlać wodę, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby można regulować gęstość lukru dodając trochę wiecej cukru pudru lub wody.



3 komentarze: