Strucla makowa w innym wydaniu. Tym razem pokrojona przed upieczeniem i uformowana na kształt choinki. Bardzo dobra, pięknie wyrasta i co najważniejsze - długo utrzymuje wilgotność. Można ją dowolnie "ubrać" malując np. kolorowym lukrem i posypując dowolną cukrową posypką lub suszonymi owocami. Dzielić można ją odrywając kolejne bułeczki lub po prostu krojąc ją na kawałki.
masa makowa:
200 g mielonego suchego maku
150 g cukru
250 ml mleka
garść rodzynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mielony suchy mak, wymieszać, gotować ok. 1 minuty. Wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
ciasto:
15 g świeżych drożdży
80 g cukru
150 ml mleka
1 duże jajko
50 g roztopionego masła
450 g mąki pszennej
Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe ale nie gorące mleko i roztopione masło, wymieszać. Dodać całe jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na ok. pół godziny.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką dużą deskę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x30 cm.
Na całą powierzchnię wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon. Pokroić na 15 równych plastrów. Ułożyć przecięciem do góry jedna obok drugiej na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując kształt choinki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać posypką cukrową, można tez ozdobić świeżą żurawiną.
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
Do cukru wlać wodę, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby można regulować gęstość lukru dodając trochę wiecej cukru pudru lub wody.
Fantastycznie to wygląda, kompozycja i cała reszta na wysokim smacznym poziomie
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńCudeńko!
OdpowiedzUsuń