Niezwykłe ciasto na bazie mielonych orzechów i kaszy manny, bez mąki. Wilgotne dzięki dodatkowi startego jabłka. W konsystencji lekko czuć ziarnistość orzechów i kaszy. Ładnie się kroi, nie rozsypuje. Bardzo smaczne, proste w wykonaniu. Dodatkowego smaku nadaje polewa kakaowa :) Polecam!
ciasto:
2 duże jajka
100 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
100 g kaszki manny
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
100 g mielonych orzechów włoskich
2 jabłka (waga po obraniu - 250 g)
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wybić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubijać ok. 3 minuty. Dodać kaszkę mannę, olej, mleko, mielone orzechy, cukier waniliowy i starte na dużych oczkach tarki jabłka, krótko zmiksować. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 45 minut. Ostudzić. Gorącą polewą polać ciasto, zaraz posypać mielonymi orzechami.
polewa:
50 g masła
50 g cukru
2 łyżki mleka
2 zaokrąglone łyżki kakao
2 łyżki mielonych orzechów włoskich do posypania wierzchu
Do niedużego rondelka wyłożyć masło, dodać mleko i cukier, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika, wsypać kakao, wymieszać rózgą do uzyskania gęstej polewy.
Bardzo interesujące ciasto :)
OdpowiedzUsuń