sobota, 20 listopada 2021

Orzechowo-jabłkowe ciasto bez mąki

     Niezwykłe ciasto na bazie mielonych orzechów i kaszy manny, bez mąki. Wilgotne dzięki dodatkowi startego jabłka. W konsystencji lekko czuć ziarnistość orzechów i kaszy. Ładnie się kroi, nie rozsypuje. Bardzo smaczne, proste w wykonaniu. Dodatkowego smaku nadaje polewa kakaowa :) Polecam!


ciasto:

2 duże jajka

100 g cukru

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

100 g kaszki manny

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka

100 g mielonych orzechów włoskich

2 jabłka (waga po obraniu - 250 g)

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego


Do miski wybić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubijać ok. 3 minuty. Dodać kaszkę mannę, olej, mleko, mielone orzechy, cukier waniliowy i starte na dużych oczkach tarki jabłka, krótko zmiksować. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 45 minut. Ostudzić. Gorącą polewą polać ciasto, zaraz posypać mielonymi orzechami.


polewa:

50 g masła

50 g cukru

2 łyżki mleka

2 zaokrąglone łyżki kakao

2 łyżki mielonych orzechów włoskich do posypania wierzchu

Do niedużego rondelka wyłożyć masło, dodać mleko i cukier, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika, wsypać kakao, wymieszać rózgą do uzyskania gęstej polewy. 

1 komentarz: