Mocno kakaowe, mięsiste, dość ciężkie, ale ładnie wyrośnięte, wysokie ciasto, bliskie konsystencji brownie. Pieczone z kawałkami gruszek, które doskonale komponują się ze smakiem kakao. Bardzo łatwe w wykonaniu, miksujemy wszystko w jednej misce. Świetne na poprawienie nastroju w jesienne dni :)
170 g miękkiego masła
180 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
2 duże jajka
40 g kakao
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, jogurt, jajka, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać.
Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta (nie wcisnać w środek).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60-65 minut.
Pięknie puszyste i wyrośnięte:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast:) Równie dobrze smakuje z jabłkami i żurawiną:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mega czekoladowce
OdpowiedzUsuń