sobota, 13 listopada 2021

Ciasto czekoladowe z gruszkami

     Mocno kakaowe, mięsiste, dość ciężkie, ale ładnie wyrośnięte, wysokie ciasto, bliskie konsystencji brownie. Pieczone z kawałkami gruszek, które doskonale komponują się ze smakiem kakao. Bardzo łatwe w wykonaniu, miksujemy wszystko w jednej misce. Świetne na poprawienie nastroju w jesienne dni :)

170 g miękkiego masła

180 g cukru

150 g jogurtu naturalnego

2 duże jajka

40 g kakao

200 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, jogurt, jajka, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. 

Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. 

Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta (nie wcisnać w środek).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60-65 minut.

4 komentarze: