sobota, 6 listopada 2021

Orkiszowa szarlotka

     Szarlotka z dużą ilością jabłek otoczona ciastem na bazie mąki orkiszowej. W smaku trudno się poznać że nie ma tu mąki pszennej. Zdrowsza wersja szarlotki z niezbyt dużą ilością cukru. Bardzo smaczna :)


ciasto:

200 g mąki orkiszowej jasnej

100 g miękkiego masła

2 żółtka

2 czubate łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę orkiszową, dodać masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. 2 z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 min 

Na gorący spód wyłożyć gorące jabłka, wyrównać. 

Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałe schłodzone ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 45 minut.


jabłka:

4 duże jabłka-szare renety

2-3 łyżki wody

3 czubate łyżki cukru

1 płaska łyżeczka cynamonu

Jabłka pokroić w mała kostkę-jak do sałatki, Dusić z cukrem i cynamonem podlane wodą przez
ok. 5 minut. 

2 komentarze:

  1. Brzmi wyjątkowo smacznie! Nie mieliśmy okazji do tej pory próbować orkiszowej szarlotki, ale na pewno chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,od dawna większość ciast piekę na mące orkiszowej... jabłecznik wychodzi pyszny-ja jeszcze zamiast cukru dodaje miód.. Polecam 👍

    OdpowiedzUsuń