Świąteczne mięso z piersi kaczki z bakaliami. Miękkie, nie wysuszone, o lekkim smaku miodowo-bakaliowym. Ilość i rodzaj bakalii możemy dowolnie zmieniać według upodobań, spokojnie można dać więcej bo doskonale smakują i znikają dość szybko ;)
2 piersi kaczki ze skórą
sól
biały pieprz
majeranek
po 5 szt.: suszonych moreli, śliwek, 3 figi,
1/4 szklanki miodu pitnego lub ciepłej wody z 1 łyżeczką miodu
Bakalie namoczyć w miodzie pitnym przez ok. godzinę.
Piersi kaczki posypać ze wszystkich stron solą i majerankiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. dodać suszone owoce razem z pozostałym płynem, przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec jeszcze 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz