Bardzo smaczne, delikatne, wilgotne, w sam raz słodkie - najlepsze pancakes. Proste w przygotowaniu. Robiłam je w krótkim odstępie czasu już 2 razy, pierwszy raz z jogurtem a drugi raz z kefirem i obie wersje są tak samo pyszne :) Bardzo polecam!
200 g jogurtu naturalnego lub kefiru
150 g serka waniliowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 duże jajka
150 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jabłko
Do miski wyłożyć jogurt (można zamiennie dać kefir), serek waniliowy, cukier, cukier waniliowy, całe jajka, olej, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać rózgą do uzyskania jednolitego ciasta.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, każdą z nich pokroić wzdłuż na 3 części, a następnie na cienkie plasterki. Dodać do ciasta, krótko wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oleju, ok. 1-2 łyżki, kłaść po 1 łyżce ciasta, smażyć na przykręconym palniku z obu stron.
Dziś dzień naleśnika, więc przepis na pancakes idealny! Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń