sobota, 2 lutego 2013

Mini pączki z niezwykłą posypką

     Bardzo szybkie w wykonaniu pączuszki. Niezwykła jest tu posypka z cukru pudru i mleka w proszku, który nadaje pączkom nieziemski smak. Już chyba nigdy nie wrócę do samego cukru pudru. Szczerze polecam. Z podanej porcji wychodzi ok. 50 sztuk.

     
Ciasto:
270 g mąki
3 czubate łyżki cukru (ok. 40 g)
50 g rozpuszczonego masła
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1 jajko
20 g świeżych drożdży
szczypta soli

dżem malinowy (miałam bez pestek) do szprycowania pączków

1 l oleju do smażenia

Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym), rozpuścić. Dolać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Wsypać mąkę, wbić jajko, wyrobić. Wlać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na 15 min. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i  wykrawać kieliszkiem małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Do szerokiego garnka wlać tłuszcz i odpowiednio go rozgrzać. Wyrośnięte pączuszki kłaść na gorący tłuszcz i smażyć ok. 3- 4 minut, w trakcie delikatnie je mieszając by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Przestudzone pączki szprycować (niekoniecznie) dżemem malinowym lub marmoladą.

Posypka:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku

Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku, obtaczać pączki.    





15 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na posypkę z mlekiem w proszku! Pączki wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest rewelacyjna, już chyba innej nie będę robiła. Szukałam nowego rozwiązania, który zastąpiłby lukier i wpadłam na pomysł dodania mleka w proszku, który okazał się strzałem w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z tym mlekiem w proszku. Mnie najgorzej wychodzi szprycowanie , szukam dobrej szprycy, co by bokami nie uciekało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam szprycę znanej firmy na literę F. Takie małe pączki nie muszą być nadziewane, szczególnie gdy mają taką posypkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście niezwykła posypka :) Nigdy bym na to nie wpadła. Pączki prezentują się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa ta posypka,uwielbiam mleko w proszku.Z chęcią wypróbuję nawet bez pączka ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Posypka mnie zaciekawiła, na pewno spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa posypka muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie mini pączusie:) A te wyglądają bardzo kusząco....

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również jestem fanką takich małych pączków;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak naprawdę w pączkach chyba każdy lubi najbardziej nadzienie i wierzch pokryty lukrem lub inną posypką. Po co więc robić duże pączki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj robiłam te pączki. Wyszły pyszne ale tylko 28 sztuk, dobre i tyle ;)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może twoje były większe? Mnie wyszło 50 sztuk, specjalnie liczyłam. A może ja cieniej wałkowałam? One jeszcze rosną w trakcie smażenia.

      Usuń