poniedziałek, 10 czerwca 2013

Mleko kokosowe domowe

     Wszystko zaczęło się od chęci zrobienia kapusty z mlekiem kokosowym. Mleka w sklepie zabrakło, a ja nie poddałam się i zaczęłam przeszukiwać przeglądarkę jak zrobić mleko kokosowe w domu. Na podstawie kilku przepisów uzyskałam pożądany efekt. Była kapusta i coś jeszcze :) Mleko nie różni się smakiem od sklepowego ale jest bez konserwantów i robi się dość szybko i prosto. Po odstawieniu do lodówki robi się na wierzchu warstwa śmietanki. Przepisy znalazłam tu i tu oraz tu


1 szklanka wiórek kokosowych
3 szklanki wody

Wiórka kokosowe zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić na ok. 2- 3 godziny. Zmiksować blenderem. na miseczkę wyłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć masę kokosową, dobrze wycisnąć. Suchą masę kokosową ponownie zalać 1,5 szklanki wrzątku, zmiksować blenderem i znowu odcisnąć. Przechowywać w lodówce 2 dni. Po odstawieniu na noc do lodówki mleko się rozwarstwia i tworzy się śmietanka. Można ją zebrać delikatnie z wierzchu i stosować według uznania. Z podanej porcji wychodzi ok. 2 i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Suchej masy kokosowej radzę nie wyrzucać, można ją reaktywować dodając cukier, masło i mleko. 

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Śliczne zdjęcie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to ciekawe:) często wykorzystuję w kuchni mleczko kokosowe i nie wiedziałam, że można je zrobić samodzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też dowiedziałam się dopiero kilka dni temu :) Podobno można też zrobić w domu mleko z orzechów nerkowca, ryżu, sezamu, słonecznika, owsa i migdałów!

    OdpowiedzUsuń