poniedziałek, 30 września 2013

Ciastka z nadzieniem bananowym

     Przepyszne ciastka mojego pomysłu, który zrodził się z potrzeby wykorzystania bardzo dojrzałego już banana. Zagniotłam kruche ciasto i nadziałam plasterkiem banana, który po upieczeniu utworzył pyszne nadzienie. Ciastka oryginalne w smaku i kształcie, w sam raz jako prezent na Dzień Chłopaka:)




Ciasto na ok. 20 szt. ciastek:
125 g mąki
70 g masła
2 żółtka
30 g cukru pudru
szczypta soli

bardzo dojrzały banan do nadzienia

Banana pokroić na plasterki grubości ok.1 cm. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykrawać małą szklaneczką lub kieliszkiem do wina kółka takiej wielkości by spod położonego na kółku cieście plasterka banana wystawał dookoła brzeg ciasta ok. 2 cm. Przykryć drugim kółkiem ciasta, zlepić brzegi, zrobić falbanki jak w pierogach. Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  


16 komentarzy:

  1. Jak ładnie wyglądają, fajne zdjęcia! Takich ciasteczek jeszcze nie robiłam nigdy wcześniej, może się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają i na pewno są pyszne !
    magicznezyciemarty.blogspot.com
    www.facebook.com/blogmagiczne.zyciemarty

    OdpowiedzUsuń
  3. Ivka masz racje śliczne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł na prezentację, a ciasteczka wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę jedno..albo dwa :))) Wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej.. słodko :) piękne! i taaakie słoneczne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka wygląd przepięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to świetnie wygląda na tym zdjęciu..super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tym samym sposobem lepię knedle ze śliwkami, zwłaszcza gdy są duże i okrągłe i gotuję, ale przecież można lepić ciastka tym samym sposobem, że też na to nie wpadłam! Dzieki za podpowiedź. Slicznie wyglądają, przepis fajny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń