Biszkopt kakaowy równy jak stół :) Pięknie, równo rośnie, ma ładny, czekoladowy kolor i doskonale smakuje. W smaku jest bardzo delikatny, po nasączeniu i przełożeniu masą rozpływa się wręcz w ustach. Najlepsza, według mnie, wersja kakaowego biszkoptu, bez zbędnej "górki". Na zdjęciu jest biszkopt, bez odwracania) pieczony w prostokątnej formie, który potrzebny mi był do krajanki. Pieczony w tortownicy jest znacznie wyższy i z powodzeniem może być przeznaczony do tortu. Jaki jest w przekroju i jak wysokie ciasto powstaje po jego przełożeniu masą, zobaczycie w następnym wpisie :) Przepis mojego pomysłu.
6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 zaokrąglona łyżka kakao
1 zaokrąglona łyżka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia,
dodać cukier, ubić na bardzo sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać
do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę, kakao i budyń w proszku,
krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do prostokątnej formy 32x 21cm, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 180°C.
piękny!
OdpowiedzUsuńzapisuję do wykorzystania!
OdpowiedzUsuńWspaniały:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak przepis na dobry biszkopt:) zapisuję sobie i na pewno skorzystam:) wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, takiego z proszkiem budyniowym jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuń