środa, 16 października 2013

Biszkopt kakaowy równy jak stół

     Biszkopt kakaowy równy jak stół :) Pięknie, równo rośnie, ma ładny, czekoladowy kolor i doskonale smakuje. W smaku jest bardzo delikatny, po nasączeniu i przełożeniu masą rozpływa się wręcz w ustach. Najlepsza, według mnie, wersja kakaowego biszkoptu, bez zbędnej "górki". Na zdjęciu jest biszkopt, bez odwracania) pieczony w prostokątnej formie, który potrzebny mi był do krajanki. Pieczony w tortownicy jest znacznie wyższy i z powodzeniem może być przeznaczony do tortu. Jaki jest w przekroju i jak wysokie ciasto powstaje po jego przełożeniu masą, zobaczycie w następnym wpisie :)  Przepis mojego pomysłu.




6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 zaokrąglona łyżka kakao
1 zaokrąglona łyżka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na bardzo sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę, kakao i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do prostokątnej formy 32x 21cm, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 180°C.

6 komentarzy:

  1. nie ma to jak przepis na dobry biszkopt:) zapisuję sobie i na pewno skorzystam:) wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, takiego z proszkiem budyniowym jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń