czwartek, 31 października 2013

Kruche z kruszonką

     Celowo niskie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Na miękkim kruchym cieście wyłożony domowy dżem lub powidła a na wierzchu warstwa kruszonki. Robię je od lat bo wszystkim smakuje. 



 Ciasto:
 200 g mąki
150 g masła
1 jajko
100 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 300 ml gęstego dżemu (bez żelfiksu) lub powideł

Kruszonka:
5-6 łyżek mąki
4 łyzki cukru
50 g masła

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x21 cm. Ciasto jest trochę lepkie ale nie chłodziłam go w lodówce tylko posypałam go z wierzchu mąką i  wylepiłam dno blaszki.
Na surowe ciasto wykładamy gęsty dżem.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Równomiernie posypujemy nią warstwę dżemu. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, chętnie bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, właśnie dzisiaj myślałam o takim prostym kruchym z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasto najlepsze, mama mojej koleżanki takie robi i dla mnie jest super

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Najpyszniejsze są takie ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najprostsze i najbardziej smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tam, gdzie jest kruszonka, tam jestem ja!; D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo boskie, kruszonka - to, co najlepsze :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie! Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyka, która nigdy się nie nudzi. Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń