piątek, 4 października 2013

Kwiatowa szarlotka

     Szarlotka zwykła- niezwykła. Ciasto pyszne, z zewnątrz kruche, w środku miękkie i warstwa cynamonowych jabłek. Wierzch to nie kratka, nie tarte ciasto, a wycięte foremką kwiatki, które zdobią w  niebanalny sposób każdą porcję z osobna. 


Ciasto:
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
200 g cukru
150 g masła
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować, wyciąć 24 kwiatki, rozłożyć pojedynczo na desce. Resztę ciasta z wykrawanych ciastek dołożyć do odłożonej części. Wszystko wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 33x21 cm. Spód podpiec na jasnozłoty kolor, ok. 20 minut w 180°C.

Warstwa jabłkowa:
7 jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki bułki tartej (zależy od tego jak bardzo soczyste są jabłka)
5 łyżek cukru

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, potem w plasterki. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód, wyrównać. Wycięte kwiatki rozłożyć w 4 rzędach po 6 ciastek w każdym.  Piec wszystko razem ok.40 minut w 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


20 komentarzy:

  1. po prostu coś pieknego (i zapewne pysznego!) fajny pomysł z tymi kwiatuszkami:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ładna! Pewnie jak i wygląda tak smakuje :-)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na małe Candy.

    OdpowiedzUsuń
  3. ta dekoracja po prostu fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda uroczo. Idealne jesienne ciasto :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna ta Twoja szarlotka i wierzę że tak dobrze smakuje jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna szarlotka :) aż żałuję, że nie zrobiłam jakiejś akcji z jabłuszkiem, byś mogła ten fajny przepis dodać.
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przeuroczo: )
    ps, świetna patera!

    OdpowiedzUsuń
  8. Artystyczna z Ciebie duszyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super dekoracja! Wyszedł wspaniały efekt.

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł! Kawałek takiej szarlotki wygląda fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Efekt rewelacyjny, zdjęcie na kwiatowym talerzyku genialne, pomysł mistrzowski, gratuluję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za tak miłe komentarze! Dzięki właśnie takim słowom chce mi się wymyślać nowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowna! Te kwiaty zmieniają zwykły jabłecznik w coś co przywołuje wspomnienie wiosny, mimo, że to jabłka! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudna szarlotka! Uwielbiam wchodzić na Twojego bloga i oglądać zdjęcia!!!!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna i niebanalna szarlotka, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowna szarlotka i pięknie ozdobiona. Jesień nastała...

    OdpowiedzUsuń