300 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 jajko
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
50 g miękkiego masła
dowolne nadzienie- gęsty dżem, marmolada, krem czekoladowy
Glazura:
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka wody
Drożdże pokruszyć do miski, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mleko, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę rozwałkować na koło o średnicy ok. 11 cm (może być trochę większe). Miękkie masło podzielić na 7 części. Na rozwałkowany blat ciasta rozsmarować łyżeczką 1 część masła, przykryć drugim blatem ciasta, znów posmarować masłem, postępować tak aż do wyczerpania składników. Wierzchu nie smarujemy masłem! Ułożony, wysoki, stos z ciasta i masła rozwałkować wałkiem na duże koło o średnicy ok. 41 cm. Nożem pokrajać koło na 18 równych trójkątów. Z szerszej strony trójkątów ułożyć dowolne nadzienie. Zwijać od strony nadzienia. Zwinięte rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia, zostawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Posmarować cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie (w razie potrzeby dodać jeszcze kilka kropli wody więcej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
wyglądają rewelacyjnie, mniam:D
OdpowiedzUsuńŚliczne są :)
OdpowiedzUsuńAkurat sobie dzisiaj myślałam, żeby zrobić rogaliki, tylko nie miałam jeszcze pomysłu jakie. Włączam komputer i widzę bardzo ciekawy przepis u Ciebie! :) Zaraz wyjmę masło z lodówki i spróbuję zrobić. Rozumiem, że ciasto wcześniej nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, wyrastają tylko same rogaliki te pół godziny?
OdpowiedzUsuńTak, wyrastają same rogaliki. Moje masło nie było, jak widać na zdjęciu bardzo miękkie. Dało się je rozsmarowywać ale wyjęte było z lodówki na ok. 1-1,5 godziny przed pieczeniem
UsuńBardzo dziękuję za podpowiedzi :) Dam znać, jak się udały :)
UsuńRobiłam już trzy razy! Przepis świetny, polecam :)
UsuńBardzo się cieszę! Nam też bardzo smakowały i wrócę do nich niejeden raz!
UsuńPiękne, piękne, piękne!
OdpowiedzUsuńThey look lovely, thank you for making them.:))
OdpowiedzUsuńThank you for the recipe. It was really delicious!
UsuńDorotko te rogaliki wyglądają mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne :) I muszą smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńdawno nie piekłam rogali .... a zjadłabym! i to nie jednego :)
OdpowiedzUsuńale świetnie wyglądają! :) muszę podrzucić ten przepis mojej Mamie, ostatnio co sobotę wyrabia rogaliki :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne! na pewno je zrobię bo takie wypieki lubimy całą rodzinka :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sposob ,kupuje go!
OdpowiedzUsuńJestem fanką ciasta drożdżowego , wkrótce też zamieszczę u siebie fajny sposob na rogaliki.
Przepis bardzo fajny, muszę go koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńdawni nie robiłam rogalików :) az nabralam ochoty
OdpowiedzUsuńperfekcyjne:)
OdpowiedzUsuńale piekne i pewnie smakuja obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! Rogaliki wyglądają idealnie ;))
OdpowiedzUsuńTak bardzo mniam
OdpowiedzUsuńA czy rogaliki można przed pieczeniem posmarować jajkiem zamiast lukrem
OdpowiedzUsuńMożna, wtedy jednak będą mniej słodkie.
UsuńWłaśnie dzisiaj upiekłam i na szczęście 2 porcje bo wyszły bardzo smaczne.Nowy przepis na rogaliki rewelacyjny.Dziękuję
OdpowiedzUsuńWitam czy jak zrobimy stos z tych kółeczek to potem wszytskie razem wałkujemy u robimy jeden duży czy każdy z osobna.
OdpowiedzUsuńTak, wszystkie razem układamy w stosik i dopiero całość wałkujemy
Usuń