Dyniowe pancake z cynamonowym zawijaskiem :) Świetnie smakuje i bardzo ciekawie wygląda. Przepis, lekko zmieniony, stąd
Masło cynamonowe:
65 g miękkiego masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki zmiksować, nałożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków.
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki puree z dyni
1 małe jajko
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki razem zmiksować na jednolite ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wykładać łyżką okrągłe placuszki. Smażyć na małym ogniu ok.1,5 minuty. Szprycą z końcówką do nadziewania pączków wyciskać, lekko wciskając w ciasto, spiralny wzór z masła cynamonowego. Smażyć jeszcze chwilkę, przewrócić na drugą stronę i po ok. 10 sekundach zdjąć na papierowy ręcznik.
Fajny pomysł na zakręcone pancake :)
OdpowiedzUsuńale fajnie wyglądają :) mniami!
OdpowiedzUsuńfajnie ten zawijas wygląda!
OdpowiedzUsuńnabrałam ochoty, chyba zrobię podobne :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygladaja! :)
OdpowiedzUsuńTwoje pancakes wyglądają cudownie! Nie pomyślałabym żeby zrobić je z dyni! SUPER!
OdpowiedzUsuń