poniedziałek, 27 października 2014

Zakręcone pancake dyniowo- cynamonowe

          Dyniowe pancake z cynamonowym zawijaskiem :) Świetnie smakuje i bardzo ciekawie wygląda. Przepis, lekko zmieniony, stąd


Masło cynamonowe:
65 g miękkiego masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki zmiksować, nałożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków.

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki puree z dyni
1 małe jajko
1 łyżka oleju

Wszystkie składniki razem zmiksować na jednolite ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wykładać łyżką okrągłe placuszki. Smażyć na małym ogniu ok.1,5 minuty. Szprycą z końcówką do nadziewania pączków wyciskać, lekko wciskając w ciasto, spiralny wzór z masła cynamonowego. Smażyć jeszcze chwilkę, przewrócić na drugą stronę i po ok. 10 sekundach zdjąć na papierowy ręcznik. 

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na zakręcone pancake :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nabrałam ochoty, chyba zrobię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje pancakes wyglądają cudownie! Nie pomyślałabym żeby zrobić je z dyni! SUPER!

    OdpowiedzUsuń