sobota, 22 listopada 2014

Drożdżówki z prażonymi jabłkami

     Zanim przejdę do świątecznych wypieków, u mnie jeszcze jesienny wypiek z jabłkami :) Pyszne drożdżówki, jedne z lepszych jakie jadłam. Małe, na dość cienkim cieście, pełne pysznego nadzienia. Jak dla mnie idealne! Przepis stąd .


Prażone jabłka:
1 kg jabłek
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
1 łyżka cukru

Jabłka obrać, pokroić w kostkę.  Przekładamy do rondelka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do gorących jabłek dodać cukier i galaretkę, wymieszać. Zostawić do ostudzenia.

Ciasto:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
25 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
1 jajko

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, zalać lekko ciepłym mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, jajko i olej, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, wierzch lekko posypać mąką, rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka, przełożyć na blachę, dnem szklanki robić głębokie dołki. Nałożyć przestudzone prażone jabłka. Wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.   

Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
30 g masła

Wszystkie składniki wymieszać palcami do uzyskania kruszonki.

7 komentarzy:

  1. Już poczułam ich zapach :) idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ta galaretkę tylko tak w proszku dodac czy rozrobic ja w wodzie tak jak na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretkę w proszku dodajemy do gorących jabłek i razem mieszamy łyżką. Nie rozrabiamy jej wcześniej z wodą.

      Usuń