Prażone jabłka:
1 kg jabłek
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
1 łyżka cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Przekładamy do rondelka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do gorących jabłek dodać cukier i galaretkę, wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
25 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
1 jajko
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, zalać lekko ciepłym mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, jajko i olej, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, wierzch lekko posypać mąką, rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka, przełożyć na blachę, dnem szklanki robić głębokie dołki. Nałożyć przestudzone prażone jabłka. Wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
30 g masła
Wszystkie składniki wymieszać palcami do uzyskania kruszonki.
Śliczne te drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńJuż poczułam ich zapach :) idealne :)
OdpowiedzUsuńtakie wiosenne :) Cudowne !
OdpowiedzUsuńA ta galaretkę tylko tak w proszku dodac czy rozrobic ja w wodzie tak jak na opakowaniu?
OdpowiedzUsuńGalaretkę w proszku dodajemy do gorących jabłek i razem mieszamy łyżką. Nie rozrabiamy jej wcześniej z wodą.
Usuńaaaaaaaaaaaaaaa pychotka !!
OdpowiedzUsuń