poniedziałek, 29 grudnia 2014

Muffinki z białek z suszoną żurawiną

     Jeśli ze świątecznych wypieków pozostały Wam białka, proponuję pyszne ich wykorzystanie. Delikatne, puszyste muffinki z suszoną żurawiną, polane białą czekoladą. Proste w wykonaniu, efektowne.


Porcja na ok. 18 sztuk:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju

suszona żurawina

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać. Wlać olej, krótko zmiksować na niskich obrotach. Wyłożyć do papilotek na muffinki. Wierzch posypać suszoną żurawiną. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą z białej czekolady.

Polewa z białej czekolady:
100 g białej czekolady
1 łyżka oleju

Na talerzyk wyłożyć połamaną na kostki białą czekoladę, wlać olej. Talerzyk położyć na wierzch rondelka z wrzącą wodą, podgrzewać na małym palniku do jej rozpuszczenia, wymieszać, polać wierzch muffinek.

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie białek, które często zostają podczas innych wypieków. Na pewno spróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki z białek są zaskakująco pyszne :) Z żurawiną musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie mam kilka białek zamrożonych :) tylko żurawiny brak :(

    OdpowiedzUsuń