Porcja na ok. 18 sztuk:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju
suszona żurawina
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać. Wlać olej, krótko zmiksować na niskich obrotach. Wyłożyć do papilotek na muffinki. Wierzch posypać suszoną żurawiną. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą z białej czekolady.
Polewa z białej czekolady:
100 g białej czekolady
1 łyżka oleju
Na talerzyk wyłożyć połamaną na kostki białą czekoladę, wlać olej. Talerzyk położyć na wierzch rondelka z wrzącą wodą, podgrzewać na małym palniku do jej rozpuszczenia, wymieszać, polać wierzch muffinek.
Świetny pomysł na wykorzystanie białek, które często zostają podczas innych wypieków. Na pewno spróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńwyglądaja super
OdpowiedzUsuńMuffinki z białek są zaskakująco pyszne :) Z żurawiną musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie mam kilka białek zamrożonych :) tylko żurawiny brak :(
OdpowiedzUsuń