Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1 puszka (530 g) skondensowanego mleka słodzonego
4 duże jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 500 g mieszanych owoców: truskawki, wiśnie, porzeczki, mogą być też brzoskwinie z puszki lub mrożone owoce
3 galaretki o truskawkowym smaku
500 ml wody
Do miski włożyć ser, wlać mleko skondensowane słodzone, dodać całe
jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
Do owiniętej od spodu folią aluminiową tortownicy o średnicy 21 cm wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 30 minut. Piekarnik przykręcić do 150°C, piec jeszcze ok. 35 minut.
Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić.
Sernik przełożyć do większej tortownicy o średnicy 24 cm. Owoce ułożyć na wierzch i boki sernika. Całość zalać tężejącą galaretką. Zostawić do całkowitego zastygnięcia galaretki.
prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszny:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, świetny pomysł z tą galaretką :)
OdpowiedzUsuńnieziemsko pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńCudowny jak wszystkie Twoje serniki~!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam