Ciasto na spód:
1 szklanka mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
150 g masła
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
Do miski wsypać wszystkie sypkie produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm, wierzch lekko posypać mąką, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 22 minut. wyjąć, ostudzić.
Podstawowa masa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
4 jajka
2 białka (pozostałe z ciasta)
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budynie w proszku, śmietanę, całe jajka i białka. Wszystko razem krótko zmiksować. Podzielić do 3 misek na 3 równe części.
Masa serowa czekoladowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czekolada Klasyczna Gorzka 90g Goplany
Do podstawowej masy serowej dodać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladę, krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 15 minut.
Masa śmietankowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do podstawowej masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na gorącą warstwę masy serowej czekoladowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 15 minut.
Masa truskawkowa:
1/3 podstawowej masy serowej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 g truskawek
2 łyżki cukru
Truskawki pokroić w plasterki, włożyć do rondelka, przykryć pokrywką, gotować przez ok. 2 minuty. Zdjąć pokrywkę, gotować do zdecydowanego zgęstnienia. Pod koniec dodać cukier. Zmiksować blenderem. Masy truskawkowej powinno wyjść ok. 100-125 ml. Ostudzić
Do podstawowej masy serowej dodać ostudzony mus truskawkowy, krótko zmiksować. Wyłożyć na gorącą warstwę śmietankową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec 45 minut. Ostudzić.
Polewa:
1 czekolada Oryginalna Mleczna 90g Goplany
1 czekolada Mister Ron 90g Goplany
Mleczną czekoladę rozpuścić na parze, rozprowadzić po wierzchu ostudzonego sernika.
Czekoladę Mister Ron zetrzeć na grubej tarce do cięcia w plasterki lub zestrugać nożem. Posypać po jeszcze płynnej polewie czekoladowej. Zostawić do jej zastygnięcia.
Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńserniczek pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik, super że trzykolorowy :)
OdpowiedzUsuńDodać budynie w proszku czyli nie robić ich tylko wsypać sam proszek do masy?
OdpowiedzUsuńTak, wsypać sam proszek.
Usuń