poniedziałek, 6 lipca 2015

Naleśniki z domowym budyniem i owocami

     W takie upały najlepszym obiadem są naleśniki :) Podane z domowym, słodkim budyniem i dowolnymi sezonowymi owocami (u mnie truskawkami i jagodami) są cudownie pyszne :)


Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru

Do miski wlać mleko, dodać mąkę, całe jajka, olej i cukier, zmiksować. ciasto odstawić na ok. 15 minut. Smażyć naleśniki.

Domowy budyń:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 całe jajka (można dać zamiast całych jajek 4 żółtka)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Do miski wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Rondelek z mlekiem zestawić z palnika, mieszając wlać mieszankę jajeczną. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Ostudzić.

Ponadto:
jagody
truskawki

Podawanie:
Na naleśnik nałożyć 1 łyżkę budyniu, obficie posypać jagodami i pokrajanymi truskawkami.

6 komentarzy:

  1. Pyszne naleśniki, super obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wyglądają te naleśniki! <3
    Mogłabym jej jeść teraz cały czas, w takie upały szczególnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie naleśniki będą jutro, świetny pomysł na nadzienie z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. P.S. w składnikach na domowy budyń zabrakło Ci ilości jajek, jaka musimy dodać, bo w dalszej części przepisu jest napisane, żeby wbić jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazwyczaj przyrządzam "klasyki" - z serem na słodko. Muszę sprawdzić ten budyniowy patent :)

    OdpowiedzUsuń