W takie upały najlepszym obiadem są naleśniki :) Podane z domowym,
słodkim budyniem i dowolnymi sezonowymi owocami (u mnie truskawkami i
jagodami) są cudownie pyszne :)
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
Do miski wlać mleko, dodać mąkę, całe jajka, olej i cukier, zmiksować. ciasto odstawić na ok. 15 minut. Smażyć naleśniki.
Domowy budyń:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 całe jajka (można dać zamiast całych jajek 4 żółtka)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Do miski wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Rondelek z mlekiem zestawić z palnika, mieszając wlać mieszankę jajeczną. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Ostudzić.
Ponadto:
jagody
truskawki
Podawanie:
Na naleśnik nałożyć 1 łyżkę budyniu, obficie posypać jagodami i pokrajanymi truskawkami.
Pyszne naleśniki, super obiad :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wyglądają te naleśniki! <3
OdpowiedzUsuńMogłabym jej jeść teraz cały czas, w takie upały szczególnie! :)
U mnie naleśniki będą jutro, świetny pomysł na nadzienie z budyniem :)
OdpowiedzUsuńP.S. w składnikach na domowy budyń zabrakło Ci ilości jajek, jaka musimy dodać, bo w dalszej części przepisu jest napisane, żeby wbić jajka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Już poprawiam :)
UsuńZazwyczaj przyrządzam "klasyki" - z serem na słodko. Muszę sprawdzić ten budyniowy patent :)
OdpowiedzUsuń