piątek, 10 lipca 2015

Tarta z czarną porzeczką

     Tarta z cienkim, kruchym ciastem. Owoce czarnej porzeczki otulone są czekolada, od spodu mleczną, z wierzchu białą. Pyszna!


Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru

Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm., w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 18 min.

Nadzienie:
300 g czarnej porzeczki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady

Na parze rozpuścić mleczną czekoladę, rozsmarować na spodzie tarty.
Do czarnej porzeczki dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, równomiernie rozłożyć na czekoladzie, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 10 min. Ostudzić.
Na parze rozpuścić białą czekoladę, polać po wierzchu.

10 komentarzy:

  1. Ja robiłam tartę z czerwoną porzeczką pod bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ja kocham porzeczki! pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czarną porzeczkę :) Ta tarta musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam przepis i wyszło genialnie ;) jedyne co zmieniłam to kruche ciasto, które robiłam według swojego przepisu. Ale pomysł rewelacja ☺

    OdpowiedzUsuń