Tarta z cienkim, kruchym ciastem. Owoce czarnej porzeczki otulone są czekolada, od spodu mleczną, z wierzchu białą. Pyszna!
Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm., w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 18 min.
Nadzienie:
300 g czarnej porzeczki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
Na parze rozpuścić mleczną czekoladę, rozsmarować na spodzie tarty.
Do czarnej porzeczki dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, równomiernie rozłożyć na czekoladzie, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 10 min. Ostudzić.
Na parze rozpuścić białą czekoladę, polać po wierzchu.
Mmm, ciasto marzenie :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam tartę z czerwoną porzeczką pod bezą :)
OdpowiedzUsuń;-) musze cos upiec ;D mniam
OdpowiedzUsuńależ ja kocham porzeczki! pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCudna tarta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czarną porzeczkę :) Ta tarta musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękna tarta z kratą :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis i wyszło genialnie ;) jedyne co zmieniłam to kruche ciasto, które robiłam według swojego przepisu. Ale pomysł rewelacja ☺
OdpowiedzUsuń