poniedziałek, 14 grudnia 2015

Najlepsze kapuśniaczki z żurawiną

     Najlepsze, najdelikatniejsze kapuśniaczki z lekkim ciastem. Bogactwo smaku zawiera się już w pierwszym kęsie, począwszy od słodkiej żurawiny po lekko pieprzną czarnuszkę którą dostałam od Skworcu. Gorąco polecam!


Porcja na ok. 26 szt.:

Nadzienie:
600 g kiszonej kapusty
50 g suszonej żurawiny
sól i pieprz do smaku
czarnuszka do posypania wierzchu

Kapustę odcisnąć z soku, ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić, ostudzić, ponownie dobrze odcisnąć. Żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na ok. 2-3 minuty, odcedzić i lekko odcisnąć, dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżeczka cukru
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju
1 łyżeczka soli

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, zostawić na ok. 2-3 minuty, łyżką rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać jajko,olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić ma ok. 20 minut,
Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 39 x 12 cm. Na środek każdego ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć po pół przygotowanej porcji kapusty uformowanej w wałeczki. Podnosząc brzegi ciasta z obu stron zlepić je do siebie. Całość odwrócić, tak aby zlepienie było na spodzie. Wierzch posmarować lekko wodą, posypać czarnuszką. Pokroić na ok. 4 cm kawałki, układać na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 20 minut.


2 komentarze:

  1. Pyszne kapuśniaczki, wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o niee.. ja koocham kapuśniaczki, a nikt inny u mnie w domu nie :(
    Cudowne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń