piątek, 25 marca 2016

Babka z marcepanem - pawie oczko

     Pyszna, wilgotna babka z kolorowym oczkiem przypominającym pawie oczko. Można ją zrobić tylko z małymi oczkami białego marcepanu lub nawet zupełnie bez marcepanu. W każdej wersji będzie pyszna :) Bardzo polecam!


marcepanowe kule:
100 g białego marcepanu
50 g czerwonego marcepanu
50 g niebieskiego marcepanu

Z niebieskiego marcepanu zrobić niewielkie kulki wielkości zielonego groszku. Obtoczyć białym marcepanem. Z kawałka czerwonego marcepanu uformować na dłoni cienki placuszek, obtoczyć biały marcepan. Tak uformować 4 kule.
Tak samo zrobić 4 kule z czerwony środkiem i niebieską wierzchnią warstwą.

ciasto:
3/4 szklanki cukru
200 ml słodkiej śmietanki 12%
200 g miękkiego masła
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 jajka
220 g mąki pszennej

Do miski wsypać cukier, dodać śmietankę, miękkie masło, jajka, krótko zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, ponownie zmiksować.
3/4 ciasta wyłożyć do dużej formy na babkę. W równych odstępach ułożyć marcepanowe kule. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut. Po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, ostudzić całkowicie.

Do polania:
1/2 tabliczki białej czekolady
dowolna posypka cukrowa

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać babkę, posypać posypką cukrową.

3 komentarze:

  1. Świetnie wygląda po przekrojeniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń