poniedziałek, 21 marca 2016

Tartaletki - jeżyki

     Zamiast mazurka można zrobić również małe tartaletki lub babeczki wypełnione pysznym kremem. Całość smakuje podobnie do znanych ciastek. Wygodne, bo w Święta nie musowo kroić ciasta, wystarczy ułożyć na talerzu. Pyszne :)


Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok. 12 sztuk) lub tartaletek (ok.6-7 sztuk). Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

nadzienie "jeżykowe":
200 g masy kajmakowej
50 g wiórek kokosowych (można troszkę więcej)
30 g rodzynek
50 g orzeszków ziemnych (solonych)

Masę kajmakową wyłożyć do rondelka, lekko podgrzać by stała się bardziej płynna. Wsypać wiórki kokosowe, rodzynki i orzeszki ziemne, wymieszać. Gorącą masę wykładać do korpusów tartaletek.

polewa:
mlecznej czekolady
dowolna posypka

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać po wierzchu tartaletek, posypać posypką.

5 komentarzy:

  1. Ale kusisz... a ja mam taką ochotę na słodkie... ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, a do tego na pewno smaczniejsze od wersji sklepowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ależ one muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne. I w dodatku pyszne.

    OdpowiedzUsuń