sobota, 25 czerwca 2016

Rogaliki pieczone w cynamonowej kąpieli

     Sezon truskawkowy zbliża się ku końcowi więc trzeba wykorzystać go jak najlepiej. Rogaliki pieczone w cynamonowej kąpieli to jeszcze jedna propozycja która musi być przez was wypróbowana w tym sezonie. Wiem że jest gorąco i nie chce się uruchamiać piekarnika ale w takie upały ciasto drożdżowe rośnie najszybciej. Rogaliki są niezwykłe, od spodu miękkie, lekko lepiące od polewy, z wierzchu zaś słodkie i chrupiące. Ja będę je powtarzała jeszcze nie raz, z różnym nadzieniem, np z jagodami :)

 
Porcja na 16 rogalików:
nadzienie:
100 g truskawek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić (w zależności od wielkości) na póplasterki lub ćwierćplasterki. Posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać.

ciasto:
20 g świeżych drożdży
3 zaokrąglone łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, łyżką rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać jajko, mąkę i olej, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła o średnicy 31 cm, podzielić na 8 trójkątów.
Od szerzej strony trójkąta wyłożyć truskawkowe nadzienie, zawinąć na kształt rogalików.

polewa:
200 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu

Masło wyłożyć do rondelka, dodać brązowy cukier, cukier waniliowy i cynamon, podgrzewać do rozpuszczenia składników. Rozlać na 2 części.

wykonanie:
Do 2 żaroodpornych naczyń o wymiarach 21x21 cm wylać do każdego z nich po ok. 1/4 części polewy, ułożyć po 8 rogalików, jeden obok drugiego, zalać po wierzchu pozostałą częścią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 20-25 minut.
Można jeść na gorąco z gałką waniliowych lodów ale świetnie smakują też na zimno.

3 komentarze: