czwartek, 28 lipca 2016

Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki

     Małe drożdżóweczki wycinane szklanką. Piękne, fioletowe nadzienie serowo- porzeczkowe. Bez dodatku jajka. Miękkie, wilgotne, przepyszne!


ciasto:
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
100 ml oleju
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać kefir i olej, wymieszać. Wsypać sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto, Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

nadzienie:
250 g sera białego w kostce
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka czarnej porzeczki

Czarne porzeczki zmiksować blenderem.
Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę ziemniaczaną i rozdrobnione porzeczki, krótko zmiksować.

wykonanie:
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawać kółka. Dnem mniejszej szklanki - literatki wciskać dołki w każdym kółku. Nakładać nadzienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do czasu zrumienienia brzegów drożdżówek.

9 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie - piękny kolor :) Fajny pomysł na wykorzystanie porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko rewelacyjnie wyglądaja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super to nadzienie, drożdżówki pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny kolor nadzienia, na pewno wzięłabym jedną albo nawet dwie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mają kolor! Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń