piątek, 1 lipca 2016

Malinowy puszek

     Bardzo delikatne ciasto biszkoptowe przekładane prostym kremem na bazie mascarpone z mnóstwem świeżych malin. Po schłodzeniu, ciasto rozpływa się w ustach :)


biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 płaska łyzka proszku do pieczenia
160 g mąki pszennej

Białka wybić do miski, ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszać łyżką. wyłożyć do formy do pieczenia o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 części.

poncz:
150 ml wody
1 płaska łyżka wody

Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia.

krem:
250 ml mascarpone
600 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
ok. 400 g świeżych malin
ok. 8 kostek gorzkiej czekolady

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać połowę kremówki, krótko zmiksować (kilka sekund), wlać pozostałą kremówkę, ubijać jeszcze ok. 20-30 sekund.
1/4 kremu odłożyć na wierzch. Pozostałą część kremu podzielić na pół.

Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę kremu, gęsto ułożyć "na leżąco" maliny, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Przyłożyć połówką biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć odłożonym kremem, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

8 komentarzy: