piątek, 8 lipca 2016

Proste ciasto z jagodami na kefirze

     Łatwe w wykonaniu, przepyszne ciasto z jagodami. Przygotowane na bazie kefiru, z małą ilością masła, czyli małokaloryczne ;) Wilgotne, puszyste,  do koniecznego zrobienia w sezonie jagodowym :) Przepis, z lekką modyfikacją (zmniejszyłam ilość cukru i zwiększyłam ilość jagód) stąd



1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki jagód

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i kefir, krótko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Jagody opłukać na sitku, osuszyć, równomiernie wysypać na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie ciasto, często robię z przeróżnymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta. W szczególności z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń