poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Orzechowe ciasto ze śliwkami

     Najlepsze ciasto ze śliwkami. Delikatne, wilgotne, z bardzo dużym dodatkiem mielonych orzechów, prawdziwie jesienne. Niezbyt wysokie (ale ja lubię takie), jeśli chcecie wyższe to zawsze możne je upiec w mniejszej tortownicy ;)




100 g miękkiego masła
80 g cukru
100 g mąki pszennej
90-100 g mielonych orzechów
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
50 ml mleka
450 g śliwek

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, jajka i mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.
Śliwki umyć, przekroić na połówki, ułożyć jedna przy drugiej przepołowieniem do góry na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 min. Upieczone można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. No i super, lubię takie sezonowe wypieki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniej ciasta, więcej owoców - takie podejście to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń