wtorek, 23 sierpnia 2016

Pizzerinki z brzoskwinią

     Puchate, słodko - słone drożdżówki. Na pięknie wyrośniętym drożdżowym spodzie zapieczona jest mozzarella z brzoskwinią, całość posypana oregano i pieprzem cytrynowym. Cudowne!


ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
300 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać wodę, wymieszać. Wsypać sól i mąkę pszenną, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 6 równych części, uformować na kształt owalu o grubości ok. 1 cm.

na wierzch:
2 mozzarelle
2 duże, dojrzałe brzoskwinie
świeże oregano
pieprz cytrynowy

Mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na cieście (po 2 plasterki na każdej).
Brzoskwinie pokroić w plastry (nie obierać), ułożyć na serze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C, piec ok. 15-17 minut.
Upieczone pizzerinki posypać świeżym oregano i pieprzem cytrynowym.

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! takie wytrawne, a jednak trochę słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię. uwielbiam takie smaki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką pizzy z ananasem, więc myślę że pizzerinka z brzoskwinią to będzie strzał w dziesiątkę. Jutro biorę się za zbieranie z drzewa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujące połączenie smaków, musiały smakować naprawdę nietuzinkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć,
    Ja może troszeczkę z innej beczki ale ostatnio jak widzieliśmy się to obiecałaś podać na blogu przepis na chleb razowy.
    Czekam z utęsknieniem ;-)
    Romek Z

    OdpowiedzUsuń