poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Zapiekane rogalki

     Bardzo dobry przepis na przekąskę na wyjątkowe okazje. Goście na pewno będą zaskoczeni i zadowoleni ze smaku :) Rogaliki są w wersji słonej, nadziewane pasztetem, zapiekane w serowo - śmietanowym sosie z dodatkiem pieczarek. Można je upiec nawet dzień wcześniej a dopiero następnego dnia zapiec w kokilkach. Dzięki temu odświeżają się i smakują jak świeżo upieczone.

porcja na 12 sztuk:

rogaliki:
15 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżka cukru
1/3 łyżeczki soli
150 ml mleka
1 małe jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju

pasztet (najlepiej domowy) do nadziewania
czarnuszka do posypania po wierzchu

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać sól, ciepłe mleko, olej, wymieszać. Wbić jajko, wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Zostawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu. Rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 41 cm. Podzielić na 12 długich trójkątów. Od dłuższego brzegu nałożyć niewielkie porcje pasztetu, zawinąć, lekko zagięć rogi nadając kształt rogala. Wierzch posmarować wodą, posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 10 minut. Ostudzić

sos do zapieczenia:
350 ml śmietanki kremówki
50 g żółtego sera
3 jajka
1/3 łyżeczki soli
3-4 pieczarki

Do miski wlać kremówkę, dodać jajka, sól i starte na tarce o drobnych oczkach, krótko zmiksować.
Rogaliki ułożyć w szerokich kokilkach, wlać sos, ułożyć po kilka plasterków pieczarek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 12-14 minut do ścięcia się wierzchu.



6 komentarzy: