poniedziałek, 19 września 2016

Ciastka z mlekiem skondensowanym

     Bardzo proste ciastka bez cukru i jajek. Do ich zrobienia potrzeba zaledwie 3 składniki. Kruche, w smaku czuć mleko w proszku (mimo że go tu nie ma). Bardzo smaczne :)



1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
100 g miękkiego masła

Do miski wsypać mąkę, dodać mleko skondensowane słodzone i masło, zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Formować niewielkie kulki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, można kłaść je w niedużych odległościach od siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-15 minut.

12 komentarzy:

  1. jestem wielką fanką mleka w proszku więc smak jak dla mnie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuje w któryś weekend

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne,idealne dla mnie bo uwielbiam mleczno-maślane smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile ciastek wychodzi z tej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbowałabym, bo wyglądają bardzo uroczo;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze :)Takie dziecinne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka zrobione, choć po konsystencji surowego ciasta nie sądziłam ze się uda😀A jednak😀 Tylko bardziej je wypiekam

    OdpowiedzUsuń