środa, 14 września 2016

Ciasto marchewkowe z kajmakiem

     Torcik marchewkowy przekładany kajmakiem i masą śmietanową. Dość ciężkie ciasto zderza się tu z delikatnością kremu. Podałam go na pięknej, spersonalizowanej paterze od My Gift Dna Można sobie wybrać tam różne napisy i wzory. Oprócz pater znajdziecie również wiele innych pomysłów na oryginalny spersonalizowany prezent, jak karafki, kieliszki, kufle, deski do pizzy, deski do krojenia ale też i wiele innych, nie kuchennych rzeczy.




ciasto:
400 g startej na drobnej tarce marchwi
150 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka cynamonu
4 duże jajka
1 szklanka cukru
200 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody

Do miski wyłożyć startą marchew, dodać orzechy, kurkumę i cynamon, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić. Wlać olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Wyłożyć marchew z orzechami, wymieszać łyżką.
Ciasto rozłożyć po równo do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.

krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
1 puszka kajmaku

Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, wsypać cukier, krótko zmiksować na gęstą masę.

wykonanie:
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kajmaku, rozsmarować, na nim rozprowadzić połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kajmakiem, przykryć drugą połową masy śmietanowej, wyrównać. Brzegi wyrównać nożem. Można posypać zmielonymi orzechami. Dobrze schłodzić.



6 komentarzy:

  1. Dorotko ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne;) no i ładna patera!

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie ciacho! Dodatek kajmaku, jestem pewna, sprawdził się tu znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleee to musi być pyszne!! ;o i mascarpone wow < 3 cudo! Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń