poniedziałek, 10 października 2016

2-kolorowe muffinki z bananami

     2-kolorowe muffinki na bazie ciasta bananowego. Jedna część to ciasto bananowe, druga to ciasto bananowo-kakaowe. W trakcie pieczenia rosną, po wyjęciu lekko opadają ale nie zmienia to faktu że są pyszne i wilgotne. Przepis nieznacznie zmieniony stąd



porcja na ok. 16 szt.:
3 małe banany (ok. 280 g po obraniu)
100 g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 łyżka kakao

Banany zmiksować blenderem, dodać miękkie masło, mąkę, sodę, cukier, jajko i jogurt, zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej wsypać kakao, krótko zmiksować.
Do papierowych papilotek włożonych do metalowej formy do muffinek wykładać po ok. jednej łyżce białego i ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-28 minut.

4 komentarze:

  1. Czekolada z bananami w postaci wilgotnych muffinek - przesmacznie :) Zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają! :)
    Urocze muffinki! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne! Porywam jedną! :)

    OdpowiedzUsuń