poniedziałek, 30 stycznia 2017

Gniazdka

     Gniazdka lub inaczej pączki hiszpańskie. Dostępne przez cały rok w cukierniach ale w okresie karnawału możemy się pokusić na zrobienie ich w domu. Delikatne, lekkie ptysiowe ciasto smażone i polane lukrem.


ciasto:
1 szklanka wody
80 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 duże jajka
olej do smażenia

Do rondelka wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, energicznie mieszając wsypać mąkę. Z powrotem wstawić na palnik, mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Dodać całe jajka, zmiksować blenderem. Nałożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką. Wyciskać na papier do pieczenia kółka o średnicy ok. 5-6 cm. Nożyczkami pociąć papier tak by na każdym kawałku papieru było 1 kółko z ciasta. Wrzucać na rozgrzany do ok. 170-190C papierem do góry. Po ok. 2 minutach zdjąć papierki. Smażyć ok. 4-5 minut z każdej strony. Wyłożyć na papierowy ręcznik.

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody

Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, łyżką utrzeć lukier. Łyżeczką nakładać niewielką warstwę lukru lekko go rozsmarowując na gniazdku.

5 komentarzy:

  1. Robiłam je w weekend.
    Pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam!
    Muszę w końcu spróbować sama przygotować :)

    OdpowiedzUsuń