poniedziałek, 23 stycznia 2017

Kubusiowe racuszki z jabłkami

     Pulchne racuszki z kawałkami jabłek. Zrobiłam je bez mleka a zamiast niego użyłam sok marchewkowy typu Kubuś. Mają piękny pomarańczowy kolor i świetnie smakują :)


230 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
3/4 szklanki soku marchewkowego typu Kubuś
1 duże jajko
szczypta soli
2 jabłka
olej do smażenia

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać sok marchewkowy, wymieszać łyżką. Wsypać sól, dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
Jabłko obrać, podzielić na ok. 12 plasterków.
Na patelnię wylać olej, rozgrzać, łyżką kłaść ciasto, w środek wcisnąć plasterek jabłka. Smażyć z obu stron, wyjmować na ręcznik papierowy. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. wsunęłabym takiego racucha na kolację! pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a nie da się ich upiec?
    jeanette

    OdpowiedzUsuń