Pulchne racuszki z kawałkami jabłek. Zrobiłam je bez mleka a zamiast niego użyłam sok marchewkowy typu Kubuś. Mają piękny pomarańczowy kolor i świetnie smakują :)
230 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
3/4 szklanki soku marchewkowego typu Kubuś
1 duże jajko
szczypta soli
2 jabłka
olej do smażenia
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać sok marchewkowy, wymieszać łyżką. Wsypać sól, dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
Jabłko obrać, podzielić na ok. 12 plasterków.
Na patelnię wylać olej, rozgrzać, łyżką kłaść ciasto, w środek wcisnąć plasterek jabłka. Smażyć z obu stron, wyjmować na ręcznik papierowy. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
wsunęłabym takiego racucha na kolację! pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńa nie da się ich upiec?
OdpowiedzUsuńjeanette