wtorek, 3 stycznia 2017

Niemieckie pancakes

     Niemieckie pancakes to pieczone ciasto w smaku i w wyglądzie trochę przypominające karpatkę. Smakują bardzo dobrze ale jeść je trzeba przy pomocy noża i widelca. Korzystałam z tego przepisu lekko go modyfikując, może niepotrzebnie dodałam sodę i dlatego urosły mi takie góry?


3 duże jajka
40 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta sody

dodatkowo dowolne owoce (u mnie banan, kiwi i 2 mandarynki)

Do miski wybić jajka, dodać roztopione i ostudzone masło, mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wylać do wysmarowanych lekko masłem 4 dużych kokilek lub do 1 naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20-22 minut. Ciasto bardzo urośnie ponad foremki ale po wyjęciu środek opadnie. Wyjąć, lekko posypać cukrem pudrem, wyłożyć pokrojone owoce, ewentualnie polać syropem klonowym.

4 komentarze:

  1. Człowiek na nie patrzy i chce je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie jest tak śliczne, że żal jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne i kolorowe 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł :) Bardzo oryginalnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń