sobota, 19 sierpnia 2017

Torcik bardzo czekoladowy

     Torcik bardzo mocno czekoladowy tak jak Szwajcaria, wyjątkowy dla koneserów tego smakołyku. Nie jest on taki oczywisty w składzie, bo dodałam do niego cukinię :) Przełożyłam do dżemem z jagód (zrobiłam go dla zatrzymania lata) oraz czekoladowym ganche. Torcik zrobiłam z dwóch cienkich ciast które jeszcze przecięłam na pół. Z takim wyzwaniem pomógł mi nóż Victorinox, jest ostry jak brzytwa i od kiedy go mam, został moim kuchennym ulubieńcem :) #MyVictorinox

ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g cukru
60 g naturalnego kakao
100 g cukinii
3 duże jajka
100 ml oleju
200 ml naturalnego jogurtu
2 płaskie łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, kakao, startą na tarce o grubych oczkach cukinię (nie odciskać), całe jajka, olej, jogurt, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować. Podzielić na dwie części, rozlać do dwóch tortownic o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Gdyby ciasto urosło z lekką górką, należy ją lekko ściąć. Każde z ciast przekroić na dwie części.

ganche:
200 ml śmietanki kremówki 30%
200 g czekolady deserowej

W rondelku mocno podgrzać śmietankę (nie doprowadzić do wrzenia), zdjąć z palnika, rzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok 1 minutę. Po tym czasie wymieszać łyżką aż do jej całkowitego rozpuszczenia i postania jednolitej masy. Ostawić do ostudzenia, wstawić do lodówki. Masa musi zgęstnieć ale wciąć można ją łatwo mieszać. Podzielić na 3 równe części.

dodatkowo do przełożenia:
ok. 150 ml dżemu jagodowego

do dekoracji wierzchu:
ok. 1 łyżka mielonych orzechów
borówki lub jagody

wykonanie:
Na dolny blat ciasta wyłożyć połowę dżemu, rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta. Wylać jedną część czekoladowego ganche, rozsmarować. Przykryć następnym blatem ciasta, posmarować resztą dżemu, nakryć ostatnim blatem ciasta. Na wierzch wylać dwie części czekoladowego ganche, wyrównać. Posypać mielonymi orzechami i borówkami.

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

2 komentarze:

  1. Musi być pyszny!A ja właśnie zajadam czekoladowe ciasto cukiniowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale :) Idealny przysmak dla każdego czekoholika :)

    OdpowiedzUsuń