piątek, 10 listopada 2017

Cynamonowy chlebek z dynią lub batatem

     Bardzo mięciutki słodki chlebek z musem z dyni. Równie dobrze można użyć zamiast dyni, przecieru z batata (gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem). Gdy dodatkowo wsypiemy przyprawę do piernika, smakuje zupełnie jak najlepszy piernik. Ciasto to piekłam już kilka razy, i z batatem i z dynią :) Przepis zmodyfikowany stąd

200 ml gęstego przecieru z dyni lub z batata
2 duże jajka
100 ml oleju
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
ew. 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej

Do miski wyłożyć gęsty przecier z dyni lub z batata, dodać jajka, olej, cukier, cynamon, ewentualnie przyprawę do piernika, sól, sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksówki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut.

4 komentarze:

  1. Pięknie i smacznie wygląda :) Przepis zapisuję sobie I w najbliższym czasie zrobię 😊 Pozdrawiam gorąco ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Rach -ciach, Dorotka zamieszala kilka składników i jaki pyszny chlebek wyszedł! Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dyniowe wypieki! Cudny ten chlebek! :D

    https://buszujwkuchni.com/ :)

    OdpowiedzUsuń