Bardzo mięciutki słodki chlebek z musem z dyni. Równie dobrze można użyć zamiast dyni, przecieru z batata (gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem). Gdy dodatkowo wsypiemy przyprawę do piernika, smakuje zupełnie jak najlepszy piernik. Ciasto to piekłam już kilka razy, i z batatem i z dynią :) Przepis zmodyfikowany stąd
200 ml gęstego przecieru z dyni lub z batata
2 duże jajka
100 ml oleju
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
ew. 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
Do miski wyłożyć gęsty przecier z dyni lub z batata, dodać jajka, olej, cukier, cynamon, ewentualnie przyprawę do piernika, sól, sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksówki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut.
Jaki karmelowy fajny kolorek.
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie wygląda :) Przepis zapisuję sobie I w najbliższym czasie zrobię 😊 Pozdrawiam gorąco ❤
OdpowiedzUsuńRach -ciach, Dorotka zamieszala kilka składników i jaki pyszny chlebek wyszedł! Super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe wypieki! Cudny ten chlebek! :D
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com/ :)