czwartek, 16 listopada 2017

Najpuszystsze ciasto drożdżowe

     Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe! Bez dodatku masła. Zamiast niego dodałam mascarpone. Wyszło wilgotne, bardzo lekkie, miękkie ciasto :) Radzę raczej nie rezygnować z rodzynek bo samo ciasto nie jest bardzo słodkie, a poza tym idealnie tutaj pasują.


250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
50 g cukru
125 g mascarpone
2 żółtka
100 ml ciepłego mleka
szczypta soli
duża garść rodzynek

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wyłożyć mascarpone, wymieszać. Wlać mleko, dodać żółtka, mleko, sól i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wsypać rodzynki, ponownie wyrobić, wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.

4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, aż chce się zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło dokładnie jak w opisie: puszyste i nie za słodkie znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajna propozycja. Lubię takie proste i sycące ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U la la mascarpone zamiast masła - brzmi jak pokusa nie do odparcia :)

    OdpowiedzUsuń