spód:
80 g miękkiego masła
100 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Do miski wyłożyć masło, dodać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21-22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
masa serowa:
700 g białego sera mielonego
3 żółtka
1 całe jajko
3/4 szklanki cukru
70 g miękkiego masła
2 łyżki soku z cytryny
Do miski wyłożyć mielony ser, dodać żółtka, całe jajko, cukier, masło i sok z cytryny, zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 75-80 minut (do lekkiego zrumienienia wierzchu). Całkowicie ostudzić.
beza:
4 białka (1 z ciasta, 3 z masy serowej)
200 g cukru
Do białek wsypać cukier, ubić na sztywną pianę (ok. 12-15 minut). Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 17-18 cm, wyłożyć ubite białka. Uformować na kształt narysowanego koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 5 minut, potem przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
1 płaska łyżka cukru
konfitura truskawkowa Łowicz
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, krótko ubić wlewając przy tym kremówkę (wtedy tak się nie rozpryskuje).
1/4 masy śmietanowej rozsmarować na serniku, nałożyć bezę. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowej, a na nią truskawkowa konfiturę.
Ale wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuń