Lekkie ciasto, kolorowe jak pisanka ;) Można użyć tu dowolnych kolorów galaretek. Pierwsze zniknie ze stołu, chętnie sięgają po nie nie tylko dzieci ;)
biszkopt:
3 jajka (białak piana)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek, cukru i proszku do pieczenia ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 min. Ostudzić.
masa galaretkowa:
galaretka turkusowa + 1,5 szklanki wody
galaretka niebieska + 1,5 szklanki wody
galaretka ametystowa + 1,5 szklanki wody
Każdą z galaretek rozpuścić w 1,5 szklanki bardzo gorącej wody. Wylać na większy talerz lub miskę, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Gotową galaretkę pokroić w dużą kostkę.
3 galaretki krystaliczne + 2,5 szklanki wody + 1,5 szklanki mleka + 1,5 szklanki śmietanki
Do garnka wlać wodę oraz mleko, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do momentu ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić, wlać ostudzoną galaretkę, krótko ubić. Wsypać pokrojoną kolorową galaretkę, delikatnie wymieszać łyżką. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzony biszkopt ułożony w formie do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
jaką śmietankę najlepiej dodać?
OdpowiedzUsuńUżywam różnych firm, słodką, najlepiej 30%.
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuń