sobota, 21 kwietnia 2018

Skrzydełka z grilla

     Świetny sposób na miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz skrzydełka z grilla. Wystarczy je wcześniej obgotować. Powstały z obgotowania bulion można wykorzystać do przygotowania zupy.

1,2 kg skrzydełek drobiowych
1 płaska łyżka płynnego miodu
3 łyżki oleju
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 płaska łyżeczka pieprzu

Z każdego skrzydełka obciąć najkrótszą końcową część.
Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą tylko do ich przykrycia, lekko posolić, gotować ok. 14-15 minut. Odcedzić, zostawić do wystudzenia.
Przygotować marynatę: do miski wlać miód, olej, wsypać sól, paprykę, chilli, imbir, czosnek i pieprz, wymieszać. W gotowej marynacie obtoczyć skrzydełka, odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 1 godzinę. Grillować z obu stron do zrumienienia.

2 komentarze:

  1. Pyszne skrzydełka. Wolę je niż udka. Zaczyna się sezon na grilla, więc będę je często robiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł choć ja jednak wole udka 😀

    OdpowiedzUsuń