czwartek, 24 maja 2018

Brownie z truskawkami

     Brownie z kakao i truskawkami które przygotujemy (łącznie z pieczeniem) w 30 minut. Nie potrzeba do niego nawet miksera, wystarczy zwykła łyżka :) Ciasto jest bardzo ciemne od dużej ilości kakao i ładnie kontrastuje z żywo czerwonymi truskawkami (dzięki krótkiemu pieczeniu).

100 g roztopionego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok. 14 niedużych truskawek

Do miski wlać roztopione masło, dodać cukier, wymieszać łyżką. Dodać sól, całe jajka, kakao i mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wlać do formy o wymiarach 25x20 cm (może być tortownica o średnicy 24 cm lub mniejsza), wyrównać. Na wierzch ułożyć połówki truskawek (nie wciskać). Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25 minut. Ostudzić przed krojeniem.

4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować przepis, trzeba korzystać poki są truskawki

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,ale chyba wkradł się błąd - kakao ma być w ilości 12 szklanek czy 1/2 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że 1/2 szklanki :) dziękuję za uważne przeczytanie przepisu :)

      Usuń
    2. Oczywiście że 1/2 szklanki :) dziękuję za uważne przeczytanie przepisu :)

      Usuń