czwartek, 10 maja 2018

Kajmakowy kokosek

     Pyszna krajanka biszkoptowa z wkładką kokosową. Przekładana kremem na bazie domowego budyniu z żółtek oraz kajmakiem. Słodka, podzielna, w sam raz na komunie oraz inne przyjęcia :)

biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka z olejem lekko ubić, wlać do ubitych białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do prostokątnej o formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.

wkładka kokosowa:
5 białek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 g wiórek kokosowych

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Wlać olej, wsypać obie mąki oraz wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Wlać do prostokątnej o formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180C, piec ok. 30 min.

1 puszka kajmaku

masa:
5 żółtek
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanka cukru
1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
200 g masła

Do miski wlać mleko, dodać żółtka, cukier i budyń, zmiksować. Wlać do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia.  Ostudzić. Małymi porcjami dodawać do masła cały czas przy tym miksując.Powstałą masę podzielić na połowę.

prażone wiórki kokosowe:
50 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru

Na patelni rozpuścić masło, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Mieszając podprażyć na jasno brązowy kolor. Ostudzić.

wykonanie:
Spód ciasta biszkoptowego nasączyć ok. 50 ml zimnej wody, wyłożyć połową masy budyniowej, rozsmarować, przykryć blatem kokosowym, nasączyć ok. 50 ml zimnej wody. Rozsmarować kajmak. Przykryć pozostałym biszkoptem, lekko docisnąć. Na wierzch rozsmarować pozostałą masę, posypać ostudzonymi prażonymi wiórkami kokosowymi.

8 komentarzy:

  1. Wow! Ale super pomysł! Bardzo elegancki ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę podrzucić mamuśce przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    Wszystko, co kajmakiem biorę w ciemno...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne obłędne ciasto w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasto! Coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakoicie się prezentuje....a jak smakuje....

    OdpowiedzUsuń