czwartek, 21 czerwca 2018

Agrestowiec

     Agrestowe, biszkoptowe ciasto, przekładane masą budyniową. Wierzch to ubita kremówka z galaretką agrestową. Lekko kwaskowe, delikatne i wilgotne jak puszek. Doskonałe na letni deser do kawy :)
biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 szklanki mąki pszennej

Z białek, cukru i proszku do pieczenia ubić sztywną piankę. Żółtka krótko zmiksować z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 31x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.

do nasączenia:
150 ml wody

masa budyniowo-agrestowa:
300 g agrestu
1 szklanki wody
1 budyń bez cukru+1/2 szkl wody
1/3 szklanki cukru

Do garnka wsypać odszypułkowany i umyty agrest, zalać 1 szklanką wody, wsypać cukier, gotować ok. 3 minut do momentu aż agrest stanie się miękki.
Budyń wymieszać z 1/2 szklanki wody, mieszając, wlać do agrestu, zagotować.
Gorący budyń wylać na nasączony połową wody (ok. 75 ml) biszkopt, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć resztą wody.

agrestowa pianka: 
1 galaretka agrestowa
1/2 szklanka wody
2 płaska łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
500 ml kremówki
ok. 4-6 kostek gorzkiej czekolady do posypania po wierzchu

Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i krótko namoczoną w wodzie żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując wlewać ostudzoną galaretkę. Gotować masę wylać na wierzch biszkoptu, wyrównać. Wierzch posypać zestruganą nożykiem czekoladą. Podawać schłodzone.

1 komentarz: