czwartek, 28 czerwca 2018

Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami

   Drożdżowe zawijaski nadziewane malinami i białą czekoladą. Miękkie, puszyste, kolorowe :) Koniecznie wypróbujcie w tym sezonie malinowym :)

ciasto:
400 g mąki pszennej
1 jajko
50 g roztopionego masła
70 g cukru
1 saszetka suchych drożdży
150 ml ciepłego mleka
szczypta soli

nadzienie:
50 g drobno posiekanej białej czekolady
200 g świeżych malin

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki mleka

Do miski wbić jajko, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej mąkę desce rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x30 cm.
Białą czekoladę posiekać nożem na małe kawałki, razem z malinami rozsypać po cieście. Zawinąć w roladę, lekko podwinąć końce. Pokroić na 8 równych plastrów. Ułożyć w okrągłej formie w odstępach, przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
Cukier puder rozetrzeć z mlekiem, polać ostudzone drożdżówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz