piątek, 27 lipca 2018

Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki

     Zawsze robiąc ciasto drożdżowe z owocami miałam wrażenie że ich jest zbyt mało. Ostatnio wpadłam na pomysł żeby świeże, mielone owoce czarnej porzeczki dodać do gniecionego ciasta. Uzyskałam ciekawy, owocowy smak i śliczny, fioletowy kolor :)
ciasto:
300 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży + 1 czubata łyżka cukru
100 g czarnej porzeczki
100 ml mleka
50 g cukru
1 duże jajko
40 g rozpuszczonego masła
50 g całych owoców czarnej porzeczki do posypania po wierzchu

Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, wymieszać z mlekiem, wlać do drożdży. Dodać cukier, jajko, rozpuszczone masło i mąkę, wyrobić jednolite w kolorze ciasto. Wyłożyć do foremki o wymiarach 22x9 cm (mierzone po dnie), wyrównać. Posypać całą porzeczką i kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 min.

kruszonka:
4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki cukru
1 zaokrąglona łyżka miękkiego masła

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, ręką zagnieść kruszonkę.

2 komentarze:

  1. Napisze tylko: G E N I A L N Y POMYSŁ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pewnie chętnie zjadłabym to ciasto, ale u mnie w domu niestety nie wszyscy za nim przepadają :D

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń