środa, 25 lipca 2018

Idealny ketchup z cukinii

     Zadziwiający ketchup. Głównym składnikiem jest tu cukinia a jednak w smaku zupełnie jej tu nie czuć. W smaku bardzo podobny do kupnego ketchupu, a dla mnie i mojej rodziny o wiele lepszy. Na pewno warto go zrobić bo tu wiadomo co mamy w składzie :)

1,5 kg obranej cukinii
2 płaskie łyżki soli kamiennej
2 duże cebule

200 g cukru
150 ml octu 10%

250-300 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
ok. 1/3 -1/2 łyżeczki białego pieprzu
ok. 1/3-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Cukinię obrać, wydrążyć środki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, dodać do cukinii, posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 45 minut.
Wsypać cukier, wlać ocet, wymieszać, gotować jeszcze ok. 20 minut często przy tym mieszając.
Zmiksować blenderem, dodać przecier pomidorowy, słodką paprykę, biały pieprz i pieprz cayenne.
Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut, wlać do słoiczków, zakręcić, pasteryzować 15 minut.

3 komentarze:

  1. Mam podobny przepis,tylko u mnie jest 1/2 kg cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  2. W ostatni weekend robiłam z 2 porcji, ale mam trochę inny przepis.
    Uwielbiam ketchup z z cukinii!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe przetwory to niesamowita sprawa chociaż np. chrzan bardziej mi smakuje Krakusa niż ten domowy. Zwłaszcza konsystencja jest zdecydowanie lepsza i bardziej kremowa.

    OdpowiedzUsuń